Camí de Cavalls Sud

Som a mitjans d'octubre i el temps sembla que acompanya, ja són varis els anys que l'estiu s'allarga fins a novembre, serà pel canvi climàtic, però cada vegada ens agraden més aquests mesos d'octubre, bona temperatura, poca gent als llocs de platja i l'aigua del mar a 25º a Menorca. Amb aquesta perspectiva agafem un vol de Vueling cap a Menorca, comprat amb els punts Iberia guanyats amb la suor de molts anys de feina 😁  Núria: Amb accés a la sala VIP dels aeroports el dia será llarg cal fer un bon esmorzar.


El pla inicial és fer la Camí de Cavalls sencera, però entre metges i que no volem deixar de moment molts dies sols als nens, només tenim sis dies així que decidim fer la Camí de Cavalls Sud i deixar per un altre any la ruta Nord per completar la volta 360º a l'illa de Menorca.

Analitzant la logística ens adonem que no hi ha gaires allotjaments fora de les dues ciutats de Maó i Ciutadella, ja sigui per què la temporada d'estiu ja està finalitzant o per què les poblacions intermèdies, no són tal sinó que es tracten de complexos d'apartaments turístics (després veurem que són casetes blanques molt maques i pijas) que els lloguen a preus per guiris. A més l'oferta de restauració a les etapes intermèdies no són molt enllà. Decidim amb molt bon criteri fer dos bases a la illa, una a Maó on dormirem 2 nits i un altre base a Ciutadella on passarem 3 nits, els preus dels allotjaments a Ciutadella són més econòmics.

D'aquesta manera ens ha quedat una Camí de Cavalls Sud molt de 'tranquis', res a veure amb la matada del Camino de Santiago que vam fer al setembre, amb una mitja de 30 kilòmetres al dia, hem après i decidim gaudir més i caminar una mica menys

En aquesta web tens tota l'informació detallada de les etapes del Camí de Cavalls

Ho hem fet en cinc etapes. Dos desde Maò:

  • Etapa 1 - de Punta Prima a Maó. 13,3 km, 188 mts denivell en 3:02 hores
  • Etapa 2 - de Cala en Porter a Punta Prima. 21 km, 333 mts desnivell positiu en 4:46 hores

I tres etapes desde Ciutadella:

  • Etapa 3 - de Ciutadella a Son Xoriguer. 14,9 km, amb 127 mts desnivell positiu en unes 3:25 hores
  • Etapa 4 - de Cala Galdana a Cala en Porter. 25,8 km, amb 552 mts desnivell positiu, en unes 5:55 hores, amb molta pluja i vent.
  • Etapa 5 - de Cala Galdana a Son Xoriguer. 14,7 km, amb 249 mts desnivell, en unes 3:12 hores, posiblament la etapa mes maca pel recorregut conjuntament amb l'etapa 4.
Els motius pel qual hem seguit aquest ordre en la realització de les etapes són diversos, el més important són els autobusos, que en aquesta època de l'any hi ha pocs i encara menys els caps de setmana. Un altre motiu ha sigut mirar de tenir el sol a l'esquena i el vent a favor (ha bufat molt fort un parell de dies), un altre motiu ha sigut la logística del dia d'arribada a Maó i el dia d'arribada a Ciutadella, que teníem menys hores i ens estalviem agafar un bus en el desplaçament. Cal remarcar que els autobusos funcionen de meravella, són relativament econòmics un bitllet d'un salt costa 1,8€ per cap, i si ho haguéssim gestionant amb temps, et treus un abonament que per 8€ tens 10 viatges, l'inconvenient és que per treure l'abonament tens que registrar-te per la web i anar a recollir-lo presencialment a l'oficina del ciutadà.
Tota l'informació dels autobusos en aquest enllaç: Millor en Bus a Menorca

La meva opinió personal del Camí de Cavalls és molt positiva, sobretot el fet de poder gaudir de les vistes del litoral menorquí amb les seves meravelloses cales, val la pena. Això sí, és una mica car tot plegat, els allotjaments, el menjar i la beguda, es nota que està pensat per 'guiris' amb pasta, Menorca no és per motxillers, costa trobar llocs on dormir a preu assequible, i prendre una cervesa a una terrassa amb vistes al mar et costarà una pasta, no hem trobat tampoc menús assequibles tots a partir de 20€ per cap. No puc evitar comparar amb les etapes gallegues que vam fer del Camino de Santiago francès fa només un mes, la natura, els pobles, el menjar e inclòs l'ambient amb la gent, molt millor Galicia. Dit això ens quedarà per fer l'any vinent el Camí de Cavalls Nord que diuen que és més 'polit'. Ho farem a principis d'octubre que hi hauran més busos i segurament el temps encara millor.

Etapa 1-  Etapa 19 i 20 - dimecres 18 d'octubre - Punta Prima - Maó 

Arribem de l'aeroport de Menorca en 30' de vol efectiu des de Barcelona. Agafem un taxi que per 12€ en deixa a la porta de l'hostal La Isla de Maó, un hostal correcte amb preu elevat. Agafem un bus i en 30' ens deixa a l'inici de la primera etapa. Avui fem etapa curta que caminat ens porta de tornada a Maó pasant pel port de Maó.

Inici de la primera etapa a Punta Prima.

Arribant a la torre de defensa de Alcalfar.

L'imponent far de Punta Prima al lluny.

Vistes del nucli urbà de Alcalfar.
Núria: L'etapa és curta i portem tovallola per aprofitar la bona temperatura de l'aigua d'uns 23 a 25 graus.
 Núria: Soparem uns pinxos al mercat del peix de Maó
 
 
Etapa 2 - Etapa 17 i 18 - dijous 19 d'octubre 2023 - Cala en Porter a Punta Prima.

Després d'un bon esmorzar a l'hostal, torrada de Camot que és com diuen al Bull Negre en Menorca.  Agafem el primer bus del dia que ens porta a l'inici de la segona etapa a Cala en Porter, una població molt enfocada als turistes.
 
Núria: A l'hotel podem triar tres tipus d'esmorzar, salat, dolç o torrades però en cap cas tenen ningún tipus de fruita. Cal anar al super per comprar kiwis i alguna mandarina.

Les típiques portes del Camí, que trobarem centenars d'elles.

Selfie a la bonica cala de Calescoves.

Arribant a Binibèquer Vell, un pintoresc nucli turístic.
 




Un día amb molt forta marejada, vistes del far de Punta Prima.

Etapa 3 - Etapa 11 i 12 - 20 d'octubre desde Ciutadella a Son Xoriguer
Avui tocava canvi de camp base ens mudem a Ciutadella, on passarem 3 nits al molt confortable Hotel de Cala Bona. Agafem el bus número 1 que creua tota l'illa d'Oest a Est en poc més de 50', deixem els trastos a l'hotel i comencem la tercera etapa, aquesta també molt curteta per arribar a Son Xoriguer i agafar del bus de tornada.


Vistes de Ciutadella desde el camí.

Avui també tenim molt mala mar, i ha inundat els passos del camí per algunes cales.



El far del cab de Artrutx.


Les ones de més de 5 metres féiem les delícies del fotògraf.

Un merescut descans a la platja de Son Xoriguer.
 

Etapa 4 - Etapa 15 i 16-  dissabte 21 d'octubre de Cala Galdana a Cala en Porter

L'etapa més llarga i també la més distreta que recordarem per l'intens aiguat que ens va caure.

Només començar a caminar a Cala Galdana ja comença a ploure. Durant aquests primers kilòmetres coincidirem amb els corredors de la October Trail Menorca.


Agafem una ruta alternativa al Camí de Cavalls ( la que marquem en verd al planell del wikiloc) que ens va recomanar el gerent de l'hotel, que mana de Cala Galdana fins a Platja Binigaus, és molt recomanable passa més propera a la costa permetent visitar  les cales de Trebalúger, Fustam i Escorxada, està força indicada per uns pals de fusta. 


Passem per les platges verges de Cala Mitjana, Cala Mitjaneta i platja Binigaus.


El diumenge 22 d'octubre ens l'agafem de descans, el dia anterior ens havíem mullat fins al moll de l'os i tocava eixugar la roba, a més a més els busos el diumenge no funcionaven més que les rutes principals i ens complicava molt la logística de l'última etapa. Així que lloguem una moto per 30 euros i visitem  el Far de Cavalleria, el 'pijo' poble de Fornells i per acabar dinant una Caldereta de Llamàntol al restayrabt Molí des Raó al poble d'Es Mercadal.


Típica caldereta menorquina

Etapa 5- Etapa 13 i 12- dilluns 23 d'octubre desde Cala Galdana a Son Xoriguer.

La darrera etapa potser la més 'polida', un xic curta però travessa les cales més espectaculars del sud de l'illa, Cala Macarella, Cala Macarelleta, Cala Turqueta, Cala des Talaier, Son Saura, Son vell i Cala Parejals.







Un cop finalitzada l'etapa i com encara ens queden hores fins a la sortida del vol de tornada, aprofitem per fer un banyet a la cala davant del nostre hotel.
 
Núria: Un total d'uns 90 km en 5 dies ideal per fer-ho aquesta època de l'any temperatura suportable per caminar, gran part del recorregut no hi ha aigua i poques ombres, molt pocs turistes que et permet gaudir de les vistes de la costa i les cales. També l'absència de tràfic als petits pobles turístics que hi ha. El camí de Cavalls en la seva part sud travessa diverses urbanitzacions on molts dels trams van per la carretera, no hi ha camí de ronda, ja que la piscina dels xalets estan pràcticament sobre dels esculls. Una llàstima!



Comentarios

Entradas populares de este blog

Escalada en familia en Vilanova de Prades

Escalada en el Ripollés

Escalada a Vilanova de Prades