Canal de l'Ordiguer (2.586 mts.)


Desprès de diversos cap de setmana de mal temps i fortes nevades, el dissabte 14 març a les 5h30' toca el despertador i ens dirigim cap al Cadí per fer la Canal de l'Ordiguer un clàssic de les canals hivernals i perfecte per iniciar-se. M'he permès el luxe de posar música en l'entrada del Blog es la cançó Moving de Macaco que ens va acompanyar en les 2h15' de viatge en cotxe.
L'escapada es del tot recomanable, amb un dia de molt bon temps com va ser el nostre cas el disfrute es màxim.
Les vistes des de el Prat del Cadí son espectaculars, i divisem perfectament a la dreta la Canal de l'Ordiguer i a l'esquerra la Canal de Cristall que farem servir per la baixada.

L'aproximació fins la canal es molt distreta amb molta neu i sobre tot al final del Prat del Cadí un 'camp de mines', es a dir, que la neu amaga uns forats enormes que una vegada i un altre caus en un forat fins l'engonal. Trobem un camí amb molta traça davant nostre contem tres cordades. Ens equipem amb grampons i dos piolets tècnics (gràcies als nostres sponsors Olga i Fili), hi ha molta neu y la canal es molt fàcil, els passos de roca de II i IV son coberts de neu i no presenten dificultat, tanta es la nostre confiança que ens atrevim amb la Variant Est de la canal.
Aquesta variant presenta una dificultat molt evident una enorme roca que tapona la canal i que s'ha de superar un V o V+ segons la neu. Son les 12 i aquest serà el nostre principal problema, el desglaç es molt important i no paren de caure pedres i sobre tot molta aigua. Trec la corda i m'asseguro en una cinta que hi ha a la dreta de la roca, cau molta aigua i la Nuri es comença a xopar, faig un tímid intent però no hem veig amb cor, la roca està coberta d'una fina capa de gel i no para de regalimar aigua, a més a mes mai abans havia intentat escalar amb piolets i grampons tant de grau, la dificultat i l'aigua ens tira cap enrere.
Tornem a la Normal i acabem la canal per les rampes que nos passen del 55º i lo mes maco la cornisa final. Amb uns companys que ens hem trobat a la canal ens fem unes fotos i gaudim de les vistes, amb el Port del Comte al fons.

Informació pràctica
Acceso: Lo principal, es llegar a Martinet. Si vienes desde la Cerdanya (Puigcerdà, Túnel del Cadí, etc), deberás tomar la N-260 dirección la Seu d’Urgell, y cuando atravieses Martinet, deberás tomar un desvío a la izquierda hacia Montellà. Si vienes desde la Seu, el desvío lo encontrarás a la derecha justo cuando empieza Martinet. El caso es que ya estarás en la buena dirección, pero al poco de entrar en esta carretera local, verás una indicación hacia Estana (1.483m) , en un desvío que sale hacia la derecha y en descenso. Ya está, ya lo tienes. Sigue la pista hasta el pueblo de Estana, atraviésalo, y cuando se acabe continúa por una pista de arena, hasta que llegues al Coll de Pallers, donde encontrarás una zona de aparcamiento a tu derecha. Aquí puedes dejar el coche.

Aproximación (675m, 2h): Por la misma pista que nos ha llevado al aparcamiento circula un el PR C-124, que es el que debemos seguir para alcanzar el Prat de Cadí(1820m), en una 1h10'. Desde allí, ya vislumbramos la pared norte de la Serra del Cadí, y podemos dirigirnos visualmente a la canal que nos interese. Desde aquí, el tiempo variará en función de la canal, el estado de la nieve, y si hay traza o no,… aunque para hacerse una idea, se puede contar otros 50 minutos
Ascensió (2h):Comencem a pujar. A la part inferior amb inclinació moderada (40º-45º) només trobarem un curt ressalt més dret que en funció de la innivació pot ser en roca (IV-). Nosaltres el vam trobar totalment cobert. Seguim sempre cap amunt per la canal, deixant a l’esquerra una bifurcació on s’encaixona molt més, es tracta d’una variant est de major dificultat . A la part superior anirem amb tendència cap a l’esquerra per anar a buscar una canaleta més estreta i pendent (60º) que és la sortida directa, que ens deixarà directament al cim (2-3h).
Descens fins a Prat del Cadí (1h 30min): Des del cim caminarem cap a l’est per anar a buscar el Coll de la Canal del Cristall, inconfusible donat que la majoria de les canals del sector central de la cara nord del Cadí baixen per aquesta canal, per la qual cosa si anem avançada la temporada estarà la neu ben trepitjada. L’entrada a la canal és la part amb més pendent del recorregut de baixada (55º-60º), després la canal perd una mica d’inclinació (40º-45º). Des d’aquí, desfent el mateix camí de l’aproximació, tornarem al poblet d’Estana (1 h).

On dinar: Restaurant Cal Basté de Estana Tel. (973) 51 53 45. Tamè tenene les resenyes de totes les canals u vies d'escalada aixì con el llibre de piades.

Identificació de les Canals.

Comentarios

fili ha dicho que…
Prime!

Enhorabuena por la ascension, makinas.

Oye, lo que no he entendido es ese paso alternativo donde explicas que por el chorreo de agua y el grado lo dejasteis estar. Es el bloque encastado que se ve en esa foto?
Unknown ha dicho que…
Sí, es la variante Este de la canal del Ordiguer, y sí es esa piedra encastada, que se supera creo por la derecha y está asegurado pero pica bastante y con una fina capa de hielo, es demasiado ¿tu lo has probado?
fili ha dicho que…
Jo, pues si que se ve curioso el paso, si. No me suena haberlo hecho. Lo que si que me suena es una variante que hicimos una vez, pero tal como subes a la derecha, y creo que no era la canal Amagada. Pero a la derecha tal cual subes seria lado Oeste, y vosotros decis Este. De todos modos no tiene mucha importancia, supongo que ya estais buscando fecha para ir a la Norte del Perdido. :-)
Anónimo ha dicho que…
Molt bé felicitats!
Esteu fets unes fieres.
Ja ens explicareu que tal és això de les canals.

Una abraçada Marta i Jordi

Entradas populares de este blog

Escalada en familia en Vilanova de Prades

Escalada a Vilanova de Prades

Escalada en el Ripollés