Comapedrosa i Ferrades Andorra

Decidim passar 3 dies d'Agost a Andorra per fer ferrades i el cim del Comapedrosa, les previsions del temps no acompanyaven gaire però encara així decidim anar a Andorra a veure que ens deixava fer el temps, i com moltes vegades les previsions no es compleixen i fem be de no renunciar a la nostre escapada.

Les ferrades escollides son les del Canillo al pic anomenat 'Roc de Quer', son quatre ferrades que nosaltres abordem en dos dies, el primer dia fem la 'Roc de Quer' l'anomenada també la 'directíssima' ja que aborda la pared de la forma mes directa possible, i fem de baixada la 'Canal de la Mora' degut a la seva poca dificultat es pot fer de baixada perfectament.

I el segon dia abordem la ferrada 'els Racons' i la 'Canal del Grau' son dues vies que es combinen perfectament tant per recorregut com per complementaries amb varietat de passos, la Racons és una ferrada 'durrilla' amb moltes grapes i desploms sostinguts que exigeixen una mínima forma física i una total falta de vertigen, i la Canal del Grau es caracteritza pel seus flanquejos i ponts.

Respecte a la dificultat de les ferrades, la nostra opinió és que totes es fan sense problemes, això sí requereixen una bona forma física i experiència prèvia en ferrades o en escalada. Segons la categorització son Canal de la Mora (D-), Roc de Quer i Canal Grau (D) i la mes complicada per la exigència dels passos la Racons (D+). Totes les ferrades estàn molt ben equipadas amb material molt nou i tambè amb rappels cada 20 o 30 metres.













(Inici de la 'Roc de Quer) (Pas clau de la 'Roc de Quer')
('Racons' inici) ('Racons' pas clau)

(Primer pont 'Canal Grau') (Pont tibetà 'Canal Grau')

Intercalat entre els dos dies 'ferratins' decidim fer, si el temps ens ho permet, el cim mes alt d'Andorra el Comapedrosa, que per 50 metres no arriba a la codiciada alçada de 3.000 mts., és un pic molt fàcil tècnicament, la ruta està molt ben marcada i el camí molt fressat, la única dificultat és que havem d'abordar 1.400 mts. de desnivell, que es fan de forma bastant directa ja que des de l'inici puja bastant fort i el desnivell no dona treva.



La ruta s'inicia en un pàrking a la sortida d'Arinsal just abans d'un túnel, deixem el cotxe on es troba el centre d'informació del parc natural del Comapedrosa, des d'aquest punt només havem de seguir les marques del GR i també uns punts grocs, en una hora i mitja arribes al Refugi del Comapedrosa que com que havíem de pujar una mica per arribar-hi van decidir continuar sense fer parada al Refugi i continuar fins al fons de la vall per començar la part mes dura de la pujada, en menys de 3 hores ja hi som per abordar l'aresta final del Compedrosa, potser el tros mes pal ja que sembla que no s'acaba mai la maleida aresta, però quan fas cim tot ho compensa, les vistes des del cim han de ser espectaculars, nosaltres no veiem gaire pels núvols però s'intueix.


Per baixar la millor opció és descendir uns 35 mts. fins el collet previ a la cima i des d'aquí baixar per la tartera que no és complicada i es fa molt ràpid. La nostra intenció és baixar per l'altre banda del pla de l'estany per fer una ruta circular molt atractiva, però el mal temps ens fa repensar-nos i assegurar tornant pel mateix camí de pujada, en 2h 30' ja estem al cotxe, no està de mes fer com nosaltres i parar el Refugi de baixada per fer un té recuperador.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Escalada en familia en Vilanova de Prades

Escalada a Vilanova de Prades

Escalada en el Ripollés